PM: Dröm & Verklighet

1. Jag har valt bilden Levitation av Ebba Matz från år 2000. 

2. Bilden visar en kvinna som, med slutna ögon tyngdlöst svävar i luften. Det finns inget i hennes omgivning utan allt är bara vitt som ett tomt ark. Hennes mörka halvlånga hår och svarta nattlinne tyngs ner, men inte hennes kropp. 

3. Denna bild säger mig att kvinnan är fri, att hon är i ett drömtillstånd där verkligheten inte kan nå henne. Livet får inte tag i henne och kan inte tynga ner henne och tvinga hennes fötter att nå marken. Hon blundar för verkligheten och lever för stunden, för drömmen som hon inte vill ge upp. Den ger henne styrka nog att hålla stånd mot verkligheten och hon vill bara för en liten stund hålla sig kvar däri.

4. Jag har valt dikten Stolen Child av Wiliam Butler Yeats utgiven 1893.

5. Den här dikten säger mig att sagorna finns där som tröst när verkligheten sviker. Sagorna visar en del av den drömvärld som vi alla behöver tro på för att orka hoppas att det finns något mer för oss här i livet. De mytologiska varelserna är en symbol för att vi inte är ensamma, att andra också har gått igenom detta och att de kanske, kanske också kan finnas eftersom det är dem vi vänder oss till när vi inte har någon annan. Även om de inte kan ses så finns de där.

6. Tillsammans visar den här dikten och bilden upp en bild av sagan som en drömsk utopi. Den moderna kvinnan som bestämmer sig för att avskärma sig från verkligheten och den lilla flickan som behöver tröst då världen svikit henne. De söker båda efter hoppet, efter en känsla av att det finns något annat i livet än det vi ser.


Nationellt Prov i Svenska B

Instruktioner: 

1. Skriv 150-300 ord om en bild och en text ur häftet (minst en av dem måste komma från häftet).

2. Titulering: PM Dröm och Verklighet.

PM:et ska sammanfatta innehållet i presentationen samt ange textens författare, titeln/rubriken samt tillkomstår/publiceringsdatum och bildens upphovsman, titel och eventuellt tillkomstår.