B 4:1, Sökloggar
Jag gjorde sökloggar förra året som innefattade renässansen, naturalismen, realismen och mellankrigstiden/sekelskiftet men jag gör väl några till.
Epoken: Forntiden
Sökfras: Zimri-Lim
Sökmotor: SearchLimo (http://searchlimo.com)
Antal träffar: ca 9080
Adressen till den sida du valde: http://www.specialtyinterests.net/mesopotamia.html
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Detta är en engelsk hemsida som tar upp Mesopotamiens historia eller närmare bestämt visa bevis på att man borde överväga att omdatera vissa kungars levnadstid.
Det finns mycket intressant att läsa på sidan men samtidigt känns det som att läsa en uppsats menad att läsas av en lärare. Speciellt layouten skulle kunna förbättras avsevärt; författaren har använt sig mycket av olika textfärger för att visa på vissa skillnader/ord i texterna men det är så många färger att det till slut blir svårt att hänga med ändå. Det är dock postitivt att det i början finns snabblänkar så att man kan hitta den kung man vill läsa om samt att det i slutet finns hänvisningar till böcker och konst som rör ämnet.
Epoken: Antiken
Sökfras: Platon
Sökmotor: clusty (http://clusty.com)
Antal träffar: ca 507 457 (varav 14 av de 228 bästa gällde filosofen)
Adressen till den sida du valde: http://sunsite.informatik.rwth-aachen.de/phil/filosofer/platon.htmlDetta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Den här sidan är på engelska och inkluderar en liten biografi om Platon samt länkar till åtskilliga av hans verk; speciellt många av dialogerna. Länkarna fungerade dock inte när jag var inne och sidan verkar inte ha blivit uppdaterad på flera år.
Sidan är enkel att förstå och är varken överdrivet bra eller dålig; den är fylld med bra och intressanta fakta och upplägget och layouten verkar vara skapade så att sidan ska vara så lätt att förstå som möjligt vilket också innebär att det inte är något speciellt med den mer än att den innehåller bra fakta.
Man kan också klicka sig vidare till menyn och då får man fram bilder på 25 filosofer som man kan läsa om (3 av dem är dock "under konstruktion").
Så om man letar efter bra fakta om filosofer så är detta en utmärkt sida även om den inte skriver mer om filosofernas verk utan bara skickar en vidare så att man själv får läsa dem.
Epoken: Medeltiden
Sökfras: Canterbury Tales
Sökmotor: leta (www.leta.se)Antal träffar: ca 92 600
Adressen till den sida du valde: http://www.librarius.com
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
På den här engelska sidan finns det fakta om Geoffrey Chaucer (författaren till Canterbury Tales) samt om verket självt. Det finns länkar till en kronologisk "lista" över Chaucers liv jämfört med andra händelser i Europa. På sidan finns det också länkar till verket; uppdelat i olika sektioner/verser där man kan läsa det både på medeltida engelska och på nutida. Översättningen och ursprungstexten står sida vid sida och i ursprungstexten är vissa ord länkade så att man genom att klicka på dem får en förklaring av ordets betydelse. Man kan även välja olika verser och kapitel bara genom att välja olika länkar. Det är visserligen väldigt många länkar men man upptäcker sanbbt vilka som gäller vad då alla är mycket tydligt namngivna.
Allt som allt så finns det mycket bra fakta på sidan och det enda egentliga problemet är all reklam som kan vara rätt störande när man försöker läsa och förstå medeltida engelska.
Epoken: Renässansen
Sökfras: Leonardo da Vinci
Sökmotor: feedster (www.feedster.com)
Antal träffar: ca 2164Adressen till den sida du valde: http://open-encyclopedia.com/Leonardo_da_Vinci
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:Detta är en engelsk sida på vilken man kan hitta fakta om Leonardo da Vincis liv, som människa, målare, vetenskapsman och som uppfinnare. Det finns till och med en lista över böcker, filmer och annat som har handlat om honom (Da Vinci koden av Dan Brown exempelvis). Annars är detta som vilket annat internetbaserat uppslagsverk som helst; det liknar i mångt och mycket Wikipedia och det finns en snabbmeny i början som gör att man lätt hittar listan över da Vincis målningar eller vad man än letar efter. Det är en bra sida med flera (ibland närmast överdimensionerade) bilder, varav de flesta dock inte fungerade när jag var inne på den. Om man vill kan man även klicka på vissa av orden/namnen i texten för att få reda på deras betydelse eller läsa om någon annans liv. Det är en kort sagt en bra sida som tar upp allmänna fakta om Leonardo da Vincis liv och leverne.
Epoken: Klassicismen
Sökfras: John Milton
Sökmotor: snap (www.snap.com)
Antal träffar: ca 5 941 932Adressen till den sida du valde: http://www.luminarium.org/sevenlit/milton/
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
På den här sidan finns all den fakta om John Milton och hans verk som man någonsin kan tänkas vilja ha tag på. Det finns hundratals citat från hans böcker, omfattande fakta om hans liv och även länkar till sidor där hans dikter och andra verk finns att läsa. På sidan kan man även hitta uppsatser skrivna om John Milton och hans verk samt upptäcka böcker, hemsidor och annat som har skrivits om honom.
Om man vill gå vidare kan man även komma till en lika bra sida om 1600-tals litteratur i England eller om religiösa författare under den engelska renässansen.
Layouten och tillgängligheten på sidan är alldeles utmärkt; den är lågmäld vilket gör det lätt att koncentrera sig på all information som finns att läsa på sidan.
Epoken: Upplysningen
Sökfras: Klopstock
Sökmotor: seekscan (www.seekscan.com)
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Den här sidan är på engelska och innehåller både en biografi om Klopstock själv och en bibliografi över hans verk. Det finns en bild på honom samt information om hur han influerades av andra författares verk och så vidare. Det är lätt att hitta på sidan tack vare en liten snabbmeny i början och om man medan man läser om Klopstock inser att det är något annat man måste hitta fakta om är det bara att använda sidans egna sökmotor då det finns fakat om det mesta på wikipedias sida.
Layouten på sidan är varken jättebra eller jättedålig, den är överhuvudtaget inget som man tänker så mycket på. Texten är relativt stor vilket underlättar läsningen och det finns inte en massa blinkande reklam så sidan är godkänd.
Epoken: Förromantiken
Sökfras: Rousseau
Adressen till den sida du valde: http://www.utm.edu/research/iep/r/rousseau.htm
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Den här sidan är så faktaspäckad att hjärnan inte har kapacitet nog att ta in allt när man först går in på den. Texten är lång och mycket väl upplagd med en snabbmeny i början som gör att man kan hitta mer specifika uppgifter nästan omedelbart.
Hela texten är skriven av antingen en lärare, elev eller annat på Niagara University och det känns att det man läser är skrivet av någon med mycket stor kunskap inom ämnet. Det finns även med källor samt en lista över Rousseaus verk och verk som har skrivits om honom. Layouten på sidan är bra och inte ett dugg uppseendeväckande utan utmärkt diskret med en lätt blåfärgad bakgrund och en bild på Rousseau i början av texten. Att man har valt att inte låta texten ta upp hela skärmen är också en positiv detalj som underlättar läsningen för ögat.
Epoken: Romantiken
Sökfras: James Fenimore Cooper
Sökmotor: Icerocket (www.icerocket.com)
Antal träffar: ca 625 000
Adressen till den sida du valde: http://external.oneonta.edu/cooper/
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Den här sidan tillhör en amerikansk förening som arbetar för att göra Coopers verk och information om honom själv tillgängliga för så många som möjligt. På sidan kan man därför hitta alltifrån författarens "stamtavla" till hans verk och studier av hans verk. Man kan även finna verk av hans äldsta dotter, Susan Fenimore Cooper, och information om konferenser, föreläsningar och annat som ordnas av föreningen eller på annat sätt handlar om James och/eller Susan Fenimore Cooper.
Sidan är bra på så sätt att den innehåller mycket fakta av alla de slag men det är också en nackdel i det här fallet eftersom det är enormt många länkar och annat och det finns inte ens en ordentlig, enkel biografi över författarens liv utan istället får man välja mellan olika länkar som tillåter en att läsa om hans genealogi, en äkta biografi eller en text skriven av författaren själv. Min åsikt är att man kunde ha lagt till fler kategorier på huvudmenyn istället för att tvinga läsaren att klicka på länk efter länk för att komma fram till det han eller hon var ute efter. Layouten på sidan är godkänd men inte mer än så, den faller under kategorin säker men trist.
Men om man orkar med länkarna så är detta en utmärkt sida att hämta fakta om James Fenimore Cooper på.
Sökfras: George Sand
Sökmotor: A9 (www.a9.com)
Antal träffar: ca 2 344 029
Adressen till den sida du valde: http://www.georgesand.culture.fr/fr/index.htm
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Den här sidan har en rent ut sagt fantastisk layout! Den är mycket vacker men ändå lugn utan en mängd blinkande länkar och annat. Sidan är dock på franska och en klar nackdel är att det inte går att välja att byta språk till engelska, men sidan är ändå mycket bra och man kan utan problem hitta fakta om hennes familjeträd (komplett med bilder dessutom) och om man så vill kan man även titta på olika bildspel, med franska texter till, som rör hennes liv. Det finns även en speciell kategori för hennes olika älskare och mycket annat som en läsare kan finna intressant. Men jag måste återigen få berömma layouten på denna sida; det finns mängder av vackra bilder och hela temat går i mjuka, varma färger som enligt mig fungerar perfekt när man skriver om denna epok.
Sökfras: August Strindberg
Sökmotor: Leta (www.leta.se)
Antal träffar: ca 85 600
Adressen till den sida du valde: http://www.strindbergsmuseet.se/
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Detta är en svensk sida där man kan hitta det mesta man kan tänkas vilja veta om Strindberg och hans verk. Det finns sökfunktioner, frågesport, biografi, bokhandel och allt möjligt annat som man kan tänkas vilja ha tag på. Det finns mycket fakta och även hänvisningar till olika verk om Strindberg för dem som vill veta ännu mer. Layouten på sidan är inget speciellt mästerverk men den är godkänd även om det kan vara irriterande att exempelvis biografin bara är skriven i spaltform och därför blir mycket lång och smal då den bara upptar en femtedel av den plats den skulle kunna ta på bredden. Det finns dock många bilder från olika perioder i hans liv och de är högst intressanta och uppväger till en viss del slöseriet med utrymme. Allt som allt är det en bra sida med mycket användbara fakta om Strindberg och hans verk.
Sökfras: George Bernard Shaw
Sökmotor: Alltheweb (www.alltheweb.com)
Antal träffar: ca 2 730 000
Adressen till den sida du valde: http://www.britannica.com/nobel/micro/541_46.html
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
På den här sidan finns det en utförlig biografi om Shaw, givetvis på engelska, och man kan få se en video på vilken Shaw talar om teknologins underverk. Detta är en högst omfattande biografi och en sak som jag tycker särskilt mycket om är att vissa av hans dramer är länkade så att man kan få en enkel förklaring om vad de handlar om innan man återvänder för att fortsätta läsa biografin.
Layouten på sidan är inget att hurra över men det vägs upp av all värdefull information som finns på den; sidans upplägg fyller helt klart en funktion i form av att det är lätt att förstå texten och att man får ta del av mycket intressant läsning. Att det dessutom finns med information om artikelns/biografins författare och granskare på slutet bidrar till intrycket att det är en seriös biografi.
Sökfras: Virginia Woolf
Sökmotor: Gigablast (www.gigablast.com)
Antal träffar: ca 2 424 904
Adressen till den sida du valde: http://www.virginiawoolfsociety.co.uk/
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Detta är en engelsk sida gjord av Virginia Woolf föreningen i Storbritannien och på sidan kan man hitta en biografi om hennes liv, en lista över hennes verk och en lista över verk om henne.
Layouten på sidan är lågmäld och diskret på alla sätt och vis, texterna är bra och biografin är kantad med vackra bilder på byggnader (som jag antar att hon hade något med att göra).
Sidan kunde dock ha tagit upp mer om författarinnan istället för all information om föreningens egna verksamhet; den kunde åtminstone lägga upp länkarna till biografin och så på menyn istället för att man tvingas gå via startsidan. Men det mesta som rör föreningen rör givetvis även Virginia Woolf så jag anser ändå att sidan är en bra källa till information om denna författarinna och om inte annat så finns det många länkar till andra sidor som handlar om Virginia Woolf.
Sökfras: Catch-22
Sökmotor: Jux2 (www.jux2.com)
Antal träffar: ca 232 000 000 + 107 000 000 + 12 663 958
Adressen till den sida du valde: http://www.bellmore-merrick.k12.ny.us/catch22.html
Detta kan man lära sig/uppleva på sidan:
Det här är en engelsk sida som tar upp olika frågor i boken moment 22 (catch-22) av Joseph Heller och som det är tänkt ska användas av studenter/lärare efter det att de har läst boken. Det är en annorlunda sida och den fyller ingen direkt funktion för den som inte har läst boken men vill göra det eftersom allt som står är en sorts analys(hjälp) och grundar sig på bokens innehåll. Om man har läst boken kan den dock vara mycket intressant eftersom den väcker nya frågor och förklarar delar av boken (så som titeln).
Layouten på sidan är absolut inte uppseendeväckande, snarare tvärtom då det enda som finns på sidan är text mot en grönaktig bakgrund.
Men om man har läst boken och vill förstå djupen i den är detta en bra sida och även personer som inte har läst boken kan få ett hum om vad boken handlar om.