GNJ-HNY-GNÅ

Visst ja,

Gutes, Neues Jahr! / Happy New Year! / Gott Nytt År!

hälsade Bine från Tyskland

081231 - 1.15

Det känns som att årskrönikor, årssammanfattningar och allt rasar från hyllorna och upp på var människas skärm. Samma sak som förra året med ett par förändringar, samma form och samma ämnen. Lite sport, eller mode, eller karriär, eller privatliv, eller... Ni fattar nog idén. Jag har egentligen inget emot att man ser tillbaka på året som gått även om jag undrar över om man verkligen funderar över allt som har hänt eller helt enkelt slänger ut det för världen att se, utan vidare eftertanke. Goda idéer blir lätt onödiga vanor. Så som kritik, vilket jag verkar falla offer för ständigt och jämt.

Nog om det. Det är attityden i sammanfattningarna som intresserar mig. I dagstidningen, ledarsidorna så klart (vilka andra ids? Möjligen sporten då), står det om hur vi lägger ett skitår bakom oss och istället stiger in i ett nytt år som förväntas bli ännu sämre. Ökande arbetslöshet, instabil börsmarknad, hela paketet. Samtidigt kollar jag i bloggarna, och eftersom en majoritet är "mode-bloggar" (vilket innebär att jag antingen har missuppfattat termen "mode" totalt, eller så har de fått ett fullkomligt oförtjänt epitet, på gott och ont) innebär det att det gångna, och än så länge nuvarande, året istället är väldigt mycket... rosa fluff. Inte för att det inte finns negativa händelser, men de positiva överväger klart. Jag funderar på orsaken, antingen har bloggarna helt enkelt fått mer makt/publicitet och därmed fler fördelar eller så är de ett exempel på att det är de positiva händelserna som vi minns bäst. Eller att de väljer att föra fram dem. Alltså är de antingen makthungriga egoister eller peppande optimister. Generellt och grymt förenklat sett det vill säga. Jag tror inte att de är något av de två, de är väl helt enkelt människor. Det är nog den sortens slutsatser som gör att jag aldrig kommer att bli särdeles uppseendeväckande. Inga debatter startas över ett så enkelt konstaterande, men så är det nog inte heller vad jag vill bli eller vad jag vill åstadkomma. Det är vägen som är det intressanta, inte målet. Slutsatsen är inte poängen utan det är vägen dit och de diskussioner och funderingar som dyker upp som jag önskar att man skulle fästa mer uppmärksamhet vid.

En vacker (eller regnig) dag kommer jag kanske att inse att jag aldrig kommer att lyckas skriva om det jag egentligen hade planerat. Åtminstone inte förrän jag ägnat några paragrafer åt andra tankar som dyker upp längs med vägen fram till mitt tilltänkta ämne (mitt språk är totalt och fullkomligt sabbat, men så älskar jag att gå likt katten runt het gröt). Jag vill att 2009 ska bli ett svårt år. Ett år då vi inte kan luta oss tillbaka utan måste kämpa, måste vakna, måste tänka. Ett år då vi kan börja leva på nytt och åter lyckas få fram nya idéer och en ny start för samhället. Jag skulle vilja att vi nådde botten, för att sedan kunna stiga uppåt igen. Jag har fått nog av det rosa fluffet, jag vill ha kampen och oljefläckarna på kinderna, uppskrubbade knogar och knän, stål i ögonen. Jag vill att vi ska hitta vår vilja igen. Hitta vår mening och vår kämpaglöd. Att vi slutar driva runt som i ett drogdis och lär oss ha fötterna på marken samtidigt som blicken är stark och drömmarna ovan stratosfären.

Man kan väl få drömma - Viva la revolution de la vida.

In Fact

Det är fascinerande hur livet kan ändras så mycket på så kort tid som det ibland gör. Hur humöret kan gå från en extrem till en annan och hur det kan kännas som att hela personligheten förändras som i ett trollslag. Allt är i ständig förändring, det är den enda förklaring jag kan komma på. Jag påminns ständigt om hur svårt vi har att skilja på säkerhet, tro och åsikter. Går de att separera, eller är objektivitet endast något som fungerar i begränsade former, liksom fysikens regler och lagar? Ständigt när jag läser om andras syn på livet tänker jag på hur lätt det är att se det som sanningar, att applicera det vi tror är kunskap på våra egna liv och hoppas på ett lyckat utfall. Inte för att det är fel att göra det, ibland kan det säkert fungera, om än i måttlig grad, och det verkar vara något som vi alla gör. Men att det är så svårt att skilja på vad vi tycker, tror och vet, det är bra svårt att komma ifrån. Och ibland kan det vara svårt att leva med.

Livsvisdom, visst.

Svar på ett svar

Jag tror att jag är en sån som lätt fastnar i olika funderingar och ibland går det för långt, för djupt, och jag tappar bort mig själv. Ändå är det en del av mig som jag inte kan tänka mig att vara utan, trots att jag ibland hatar den, för utan den skulle jag inte känna mig så levande. Jag har försökt förändra mig hur många gånger som helst och tar otroligt lätt åt mig av vad andra säger, även när det inte är kritik, men det tror jag att de flesta gör. Även om alla inte själva är helt medvetna om hur styrda vi är av vår omgivning.

Att vara vilsen är något väldigt relativt, och det beror nog på hur man tolkar det. Jag tror själv att inget står stilla utan allt förändras konstant och därför är man alltid vilsen. Samtidigt kan jag inte låta bli att tro att man kan hitta hem i vilsenheten, på något sätt. Vi försöker väl alla hitta vårt eget sätt att handskas med det, för vissa innebär det att de söker ett väldigt obundet liv där de kan resa, arbeta och leva efter sina egna villkor och nycker. För andra är det att hitta något som de ser som en fast tillvaro, även om inte heller den är oföränderlig. Alla har sina egna sätt att handskas med livet och det jag tror är farligt är när man börjar säga att det finns ett rätt och ett fel sätt att göra det på. Hur empatisk någon än är går det inte att helt förstå en annan persons liv, och därför är det underligt att påstå att något däri är fel. Det läggs så olika värden i ord, så som att "obunden" anses finare än "bunden" men "trygghet" ändå är bättre än "otrygghet" trots att de två formerna ibland kan beskriva samma sak.

Jag verkar vara i en lite underlig sinnesstämning just nu, kanske är det därför mina funderingar blir så komplexa och tunga, men jag tror ärligt talat att det gäller att inte ta livet för allvarligt, trots att det är svårt att låta bli. Att acceptera andra, och även sig själv, är också en sådan sak som är lätt att säga men desto svårare att göra fullt ut så när vi väl lyckas över medel gör det livet till en mycket starkare upplevelse. Det finns många svåra saker i livet, speciellt i vissa perioder, men jag försöker uppskatta att man får en möjlighet att se livet ur fler perspektiv på så sätt. Sen är det nog så sant att det oftast är vi själva som sätter upp de största hindren, vi hämmar oss själva och våra förmågor något så otroligt att det är skrämmande att inse hur mycket man klarar av när man väl tar sig över ett hinder. Och hur mycket man skulle kunna klara av om man tog sig förbi ännu fler. Jag tror inte att det är vår hjärna som inte används fullt ut, utan vår förmåga.


Att göra - vill göra

Ska vi gissa på att jag ordnar en ny design framåt mitten av januari, när jag kan få vara ifred med datorn? Det är inget löfte men jag börjar bli rätt irriterad på hur illa de olika elementen fungerar tillsammans. Alltså borde jag se om jag kommer ihåg hur man gör... Och hoppas att mina översättningsprojekt inte kommer ivägen.

Äntligen ett lite mindre förvirrande komplext inlägg, variation är nödvändigt för att undvika att vanor blir måsten.

Sch

Frågan är om det är för att man känner på ett visst sätt som man gör en sak eller om det är för att man gör en sak som man känner på ett visst sätt. Ett problem lika gammalt som den gäckande gåtan om hönan och ägget men ändock så oändligt viktigt att hitta ett svar på. Jag vet inte var allt började, men jag har större chans att få reda på det än var det kommer att sluta. Hade jag haft en kristallkula hade läget kanske varit ett annat men det är det inte. Jag ser hellre tillbaka än framåt, för där kan jag inte förstöra något, bara förstå. Inte ens historien är statisk, allting ändras när vi gör det. Allt är dynamiskt och det skrämmer mig. Kanske är inte ens döden stilla.


Idealistisk realist

Det går inte att komma ifrån, hon skriver fantastiskt. Ibland önskar jag att jag aldrig skulle hämta mig från lägen som det här, då allt är så intensivt att jag äntligen förstår vad det är att leva. Men jag tror inte att jag skulle kunna överleva utan mina extremlägen. Jag behöver vara himlastormande glad, positiv och lycklig likväl som jag måste vara djup, mörk och bottenlöst tvivlande och vridandes på allt jag känner existerar. Mina inre motsatser drar och sliter i mig men jag börjar förstå att det nog är så det ska vara, för mig. Jag klarar inte av att vara en person, en personlighet som kan sammanfattas lite snabbt med några ord. En person som alla anser sig känna och förstå efter bara ett möte. Jag måste vara allt, vara svår, vara mig själv. Även om det innebär att jag går emot allt vad jag är.

Jag borde börja söka mig till människor, ensamhet är livsnödvändigt för mig men jag kan lika gärna uppleva den i gemenskapen. Om jag bara vågar bryta mina hämmande murar. Artighet är en dödssynd när den slår bakut. Jag behöver människor och diskussioner igen, nu har jag stängt in mig länge nog för den här gången. Dags att flyga.

Idealistisk realist, realistisk idealist. Jag är allt och inget men det är nog bästa sättet att beskriva mig på.

Nobel

Vad ska man göra när det känns som att en sprängladdning har detonerat inuti ens torso och man inte längre fruktar avgrunden utan vardagen? När min högsta önskan blivit till min värsta mardröm och jag inte vet hur jag kan ta mig ur fällan jag gillrat åt mig själv, då vore det läge för något att dyka upp. Ljuset i tunneln, solen vid horisonten, det spelar ingen roll vilken liknelse man väljer men det är det jag söker. Splittrade bitar försöker återfinna sina platser inuti, bara för att upptäcka att det inte längre går att gå tillbaka. Den enda vägen som finns är den som ligger framför dem, den som ingen vet vart den leder. Avgrund eller paradis, de är ändå bara omskrivningar av varandra. Vad de innebär är förändring och jag längtar ivrigt samtidigt som jag gömmer mig av fruktan.


I mörkret finns bara potentiella färger

Det finns gånger då jag önskar att jag var annorlunda. Att jag inte ville förstå och se. Att jag bara kunde sluta mina ögon och ändå tro mig se, så som så många redan gör. Ändå skulle jag inte vilja ge upp det jag har, den intensitet som mitt inre besitter och som en dag kanske kan hitta ett sätt att stråla ut. Jag är inte säker men jag börjar förstå. Jag kommer aldrig att bli färdig men jag kommer att ta mig så långt jag kan. Tills det sätter stopp och jag har mitt ögonblick.

Jag behöver tro ibland. På att det finns en mening med att saker sker eller inte. Jag söker inte en auktoritet, jag söker ett mönster. En mening, orsak och verkan. Annars ser jag inte hur balansen kan finnas, hur något så fruktansvärt ska kunna ursäktas eller förklaras med ett fåtal positiva effekter. Jag behöver balans.

Jag måste våga öppna ögonen och se istället för att förstulet stjäla några få blickar nu och då.
 
Det är lätt att gå vilse, men kanske finns det ingen väg som är fel eller någon som är rätt. Det finns bara vägar. Vi ska alltid försöka tillskriva saker olika betydelser, innebörder och egenskaper men kanske är det egentligen lätt. De är vad de är. Varken mer, varken mindre. Allt annat är enbart tolkningar som inte har något med föremålet att göra. Inte har något med världen att göra.

Den här boken kommer att äta mig levande.

Elyon

Jag känner mig som att jag lidit skeppsbrott och ännu inte vet om jag kommer bli räddad eller slukas i den stora, svarta oceanens djup. Min bok är utläst och större delen av dagen och natten tillägnades den. Det var länge sedan det tog mig så lång tid att läsa ut en bok men den gick inte att skynda sig igenom. Inte heller gick den att lägga ifrån sig mer än för en kort stund. Hela mitt Jag är i uppror och jag undrar så över livet. Jag behöver prata men det finns ingen här som vill lyssna. Ingen som jag kan lyssna på. Livet är så fruktansvärt skört och samtidigt så starkt i sin svaghet. Paradoxerna regnar över mig och jag kan inte skydda mig, vill inte slippa undan dropparna som bränner hål på mitt tunna skinn samtidigt som de ger mig livet åter. Jag förråder mig själv, vill börja redigera tankarna eller åtminstone orden som strömmar ut på skärmen. Återgå till det som alltid varit men som aldrig varit sant. Jag måste begrava mig själv för att inte bli vansinnig. Jag förstår vad som avsågs, samtidigt förstår jag inget. Jag levde inte, jag andades. Ibland inte ens det. Kanske är en återgång till det som en gång varit, samtidigt som man förblir det man är, den enda möjliga utvägen. Hur ska man annars kunna dra i sig luften som virvlar runt? Jag tror att jag är på väg tillbaka samtidigt som jag rör mig framåt med en fart som skrämmer mig själv. Jag försöker förlora mig själv för att finna vem jag är. Live today, yesterday's gone and tomorrow might never come. Det är så svårt att inse att man kan lära sig så mycket utan att förstå det, vad är poängen när kunskap inte längre är förståelse utan ren information och vetskap utan förstånd? Jag känner för att dra mig undan för att hitta min mening. Kanske lever vi bara för ett enda ögonblick, att allt leder fram till denna enda stund och vi då gör ett val. Inget är bestämt men allt är förutsett.

Utkast

Det finns gånger som jag verkligen är glad att jag är vegetarian. Till exempel när det kivas om huruvida man ska äta upp det sista av julskinkan eller ge upp projektet. Sanningen att säga har jag samma problem, men istället för skinka är det risgrynsgröten som spelar huvudrollen. Å andra sidan är det en gång per år som jag äter hemlagad sådan, så vad gör det att jag äter det två eller tre gånger om dagen i närmare en vecka? Jag har ju ändå min rökta lax och brysselkål som gör den sällskap under delar av veckan.

Jag kommer snart att somna framför datorn så jag gissar att jag var mer spänd och nervös än jag själv trodde. Men nu är det gjort, första steget av tre är avklarat. Därför överger jag snart det här till fördel för min intressanta bok, och kanske andra slalomåket för damerna.

Det var något jag tänkte att jag verkligen skulle försöka komma ihåg och som föresvävade mig igårkväll precis när jag skulle somna. Som alltid är det närmast omöjligt att komma ihåg vad det var, det enda jag minns är att det var något.



Jag börjar verkligen uppskatta blogg.se. Visserligen tappade jag en del av inlägget men det spelar nog ingen större roll. Nu blir det i och för sig så att samma tankar dyker upp två gånger men det struntar jag i för tillfället. Huvudvärken har som det känns bokstavligen talat slagit till och min högerhand domnar snart bort av kyla.

Black screen of death, jovisst.

Todmüde och totally pissed off

Jag skrev just ett inlägg som sedan försvann bara för att min schweiziska muspekare (jag vet inte om någon fattar den där hänsyftningen men det spelar kanske ingen roll) bestämde sig för att försvinna och jag råkade trycka på "startsidan". Idiotins idiotiska idiot. Eftersom jag är dödstrött kommer jag inte ihåg mycket av vad jag hade skrivit. Helvetiska djävulskap (varför skippa d:et egentligen?). Jag måste ha varit överspänd tidigare, men nu är den första delen åtminstone avklarad och jag kan släppa lite av skräckkänslorna.

Igår, just innan jag skulle till och somna och äntligen hade lyckats lägga boken ifrån mig, tänkte jag att jag absolut borde komma ihåg att skriva om något här. Som alltid kan jag dock bara komma ihåg att jag skulle komma ihåg det, inte vad jag skulle komma ihåg. Det var något om min och samhällets syn på saker och ting och något om hämningar... Jag är just nu är på uruselt humör på grund av mitt av-existerande (icke-existerande funkar inte så en blandning fick ersätta det) blogginlägg, som jag tyckte var rätt bra. Att jag sen har kört blodsockernivån totalt i botten på grund av ett plötsligt glassug mitt i allt huttrande gör inte direkt läget bättre. Därför tänker jag vara riktigt pessimistisk och påstå att jag knappast kommer att komma på vad det var jag tänkte igårkväll, vilket suger eftersom jag tyckte att det var riktigt jävla bra trots att jag inte visste om jag skulle kunna framställa det på ett bra sätt i text.

Nu räcker det. Damernas andra slalomåk och min livsomvälvande bok lockar betydligt mer än det här just nu.

Död åt muspekare.

En digitalkamera

Det finns egentligen inte mycket mer att säga om saken än vad jag redan har sagt. Jag älskar bilder, vare sig det gäller målade, skissade eller fotograferade. Därför borde jag antagligen sluta ursäkta mig hela tiden och istället dra fram det dammiga lilla fodralet som mina akvarellfärger gömmer sig i. Mina blyertspennor av olika hårdhetsgrad skulle också kunna behöva luftas lite. Och sen har vi då min kamera. Den klarar inte av att ta bilderna som jag ser när jag tittar runt omkring mig. Kanske är det mitt fel, jag skulle kunna lära mig mer och se om jag inte kan lösa det men jag skulle vilja ha en systemkamera. En kamera som jag kan byta objektiv på och få att avspegla världen likt i en spegelsal där ingen bild är densamma men de ändå är en och samma. Jag har inte råd med en sån kamera för tillfället så jag letar efter olika tävlingar där man kan vinna en istället (eftersom typen som skulle sälja sin Pentax fortfarande inte har hört av sig). För några veckor sedan (eller kanske var det en vecka) fick jag en kommentar från någon som tävlar ut en Nikon D60 (väldigt imponerande pris) och jag måste medge att jag önskar att fler gjorde på det sättet. Det känns bra att veta att det finns folk som verkligen älskar att hålla på med något och vill ge andra en chans att uppleva samma sak, så jag är tacksam.

I vilket fall som helst (för nu driftar jag lite från ämnet) gick jag in på hemsidan,
omdigitalkameror.se och kollade runt lite. Min bild av hans person förstärktes, skönt att jag inte hade felbedömt honom, och jag gillar sidan. Det finns fortfarande en del att bygga på så klart eftersom den är relativt ny, men han har något bra på gång. Jag kan dock tycka att den är lite rörig emellanåt med många länkar till olika blogginlägg osv. Han har dock hunnit med mycket på kort tid, jag tänkte göra ett inlägg direkt när han kommenterade men kom mig av någon anledning inte för, och vid det laget var sidan helt klart inte estetiskt vacker. Det är fortfarande rätt lite färg på sidan men på sätt och vis tror jag att det är bäst så, annars kan färg lätt förta fotografiernas effekt. Jag tycker dock att det skulle kunna finnas lite fler kategorier för om jag inte missminner mig fanns det ett inlägg om historiska bilder (eller någon artikel han hade haft vilande ett tag) som jag planerade att kolla närmare på och nu kan jag inte hitta det. Fotoskolan är dock ett jättebra initiativ som han ska ha all heder för, och att han verkligen lyssnar på läsarna är ett annat stort plus så om ni är intresserade av digitalkameror tipsar jag starkt om att ni borde gå in på sidan och läsa.



Ps. Jag hittade inlägget om de viktigaste bilderna i historien, men jag önskar att jag skulle sluppit kolla igenom sidor med äldre inlägg för att hitta det. Det är för bra för att gömmas på det sättet. Jag påminns också om boken Photography (Taschen) som jag tittat i en del på senaste tiden, det har tagits så många fantastiska bilder att jag är stum av beundran...

Noth

Mailet är skrivet och det var rätt skönt. Att skriva så lätt på engelska och ändå få det att kännas fritt och rörligt, inte illa. Nu har jag bara ett par uppgifter kvar innan jag kan bestämma att dagen är till ända.

Grey

Det kan bli för mycket av det goda. Det är en sådan sak som jag tror blir tydligare och tydligare idag, med all mediabevakning och liknande. Stjärnor blir till och slocknar sedan lika snabbt som de uppstod. Det är rätt sorgligt i många fall, det är knappast så att de är dåliga bara för att de snabbt blir populära och sedan uttjatade. Ett sådant exempel är väl Stephanie Meyer historien, böckerna och filmen och allt som följer med. Jag läste första, och delar av andra boken för något år sen när de var nyutkomna på svenska. Inte så mycket för att jag hade planerat det utan för att jag fick låna den av någon i utbyte mot en av mina böcker. Duktig flicka syndromet slog till och jag tänkte att det vore artigast att läsa den. Det är inget jag direkt ångrar, den var bra och jag sträckläste den, men jag gillar inte hela den hype (jag föredrar engelsk stavning, hur underligt det än blir) som uppkommit runt det. Den har sina fel och brister men hade det inte blivit så stor uppståndelse runt den hade jag antagligen läst fortsättningarna. Något som jag just nu inte känner för. Jag är en sån anti-person när det kommer till den här sortens saker att jag blir irriterad på mig själv.

Själva idén med att vara självtänkande och förbli (hyfsat) opåverkad av trender är väl just att inte låta sig påverkas åt något håll? Är det då inte lika illa att agera totalt motsatt trenden bara för att det är trenden? Vilket är vad jag gör i det här fallet... Nu vet jag inte om jag hade läst böckerna ändå, i alla fall inte just för tillfället eftersom jag har så mycket annat som lockar mer, men det stör mig ändå något enormt. Jag låter andras åsikter totalt förstöra min syn på något.

Även om jag önskar att jag kunde vara emot allt vad trender och musik-/film-/konstkritiker innebär men samtidigt inser jag också, trots att jag tjurskalligt helst skulle slippa erkänna det, att jag har upptäckt en hel del bra saker via dem. Så det är väl som allt annat, på gott och ont. Jag önskar att världen kunde vara svartvit ibland och man skulle slippa försöka urskilja alla miljarder gråtoner som överskuggar allt annat.


Kleingeld

Det finns tillfällen då man funderar mycket över livet. Över döden. För mig är de två tätt bundna till varandra och kan inte existera separat. Ändå önskar jag ofta att det gick. Just nu känner jag mig som om jag dragits ner i en stark ström av död. Av olika sätt att se på den, vad den innebär för livet och allt vad det medför. Kanske är det så för alla, att julen och mellandagarna alltid ger tillfälle till djupare funderingar och ångest. Om så är fallet har jag missat det totalt tidigare år. I år har det dock ändrats, jag snubblade in på filmen Showtime - All that jazz igår och hann även komma in någonstans mitt i Sagan om övärlden. Jag kunde inte sluta titta på någon av dem. Två bra filmer som båda centreras runt döden på olika sätt. Eller är det bara så att jag ser det för att jag redan tänkt på det. Jag tror att det är dags att avbryta mig själv. Jag går bara runt i cirklar hur som helst. Får jag inte in nya influenser är det dags att ge upp, for the time being.

Jag har ett mail att skriva och inspirationsnivån är under all kritik. Jag orkar inte vara positiv men jag är inte negativ eller deprimerad. Jag är förtrollad och vet inte hur jag ska handskas med det. Jag vill bara sätta mig någonstans avskilt och låta mig fascineras av konsten, musiken, filmen, livet. Att låta små vardagssaker inspirera mig till att leka med livet igen. Jag gillar inte att ha folk runt omkring mig just nu. Folk som inte fascineras, folk som inte vill fascineras. Jag älskar dem men jag behöver antingen vara själv eller med andra som kan låta mig vara själv samtidigt som man är tillsammans. Jag vill ha ensamheten just nu för jag känner mig inte ensam. Småsaker.

Kanske

Det är skrämmande när man börjar läsa och inser att det är jag som skrivit det. En annan jag. En annan människa som tänkt precis som jag just i den stunden. En annan som fungerat på samma sätt, i en isolerad händelse eller i ett liv. Jag är för vetenskaplig. Det är min skyddsmur, de korrekta orden.

Jag kan inte ändra mig. Orkar inte försöka ändra mig igen, om och om igen. Kanske kommer jag aldrig känna att jag duger. Kanske gör ingen det. Kanske spelar det ingen roll. Men jag önskar mig tillbaka till de svunna stunderna då jag kände att jag dög. Då jag kände att det verkligen inte spelade någon roll att jag hade mina fel och brister. Hur någon kunde få mig att känna det förstår jag fortfarande inte. Det som alla andra har misslyckats med. Föräldrar, vänner, lärare. Jag själv.

Jag vill aldrig mer se honom. Jag lever hellre på minnet eller hittar någon jag kan fortsätta processen med. Jag önskar han var en hon. Jag hatar samhällets syn på det. Hans syn.

We're healing

Jag orkar egentligen inte med det här just nu men jag kan inte släppa det. Det händer att jag undrar hur i helvete jag kunde bli sån här. Varför jag inte blev det där ideala, den där välbalanserade personen som borde komma ur mitt liv. Ett liv som knappast går att klaga på. Jag har alltid haft stöd, både känslomässigt och ekonomiskt. Växt upp med föräldrar som lyckats ge både tid och saker, tankar och handlingar. De är inte perfekta men de visar att de bryr sig och försöker göra det rätta. Försöker lära mig att göra det rätta. Men skulle mina val föra mig i andra riktningar tvekar de inte att stötta mig ändå och säga att jag klarar vad jag än vill. De styr mig inte men leder mig ändå, ger frihet men ändå trygghet. De är fantastiska, ändå är jag inte den jag borde vara med den bakgrunden. Är det helt enkelt så att småsakerna spelar roll även här? Att ordspråket är sant, att liten tuva kan välta stort lass? När så mycket gjorts rätt borde inte små problem betyda så mycket. Men det gör de.

Jag är inte perfekt. Jag kommer aldrig att bli det. Jag vill inte bli perfekt. Egentligen. Men jag vill ha alla svar, göra de rätta sakerna, inte för att andra anser att de är rätt utan för att de är det universellt korrekta. Något som inte är bestämt av människor utan av något annat, något som inte kan göra fel. Jag tror att jag behöver tro på något sådant. Annars tappar jag fotfästet och faller handlöst ner i en ravin vars botten ligger djupare än jag kan greppa.

Det finns andra. Jag är inte ensam och det borde jag redan veta men det verkar inte spela någon roll hur ofta jag ser tecknen, jag glömmer det alltid lika snabbt. Kanske vill jag inte bli annorlunda, bli vad jag tror det innebär att vara frisk. Kanske är jag redan så frisk man kan bli och kan bara bli annorlunda, inte bättre. Mina ständiga försök att förbättra mig själv leder kanske enbart till förändring, inte förbättring. Inget kan någonsin vara helt bra, för vad är bra?

Jag måste fortsätta läsa. Fortsätta skriva och försöka jaga orden ur mig, ner på pappret eller skärmen. De finns där, men precis som jag gömmer mig bakom orden gömmer sig orden bakom mig. Allt går runt.

Atme

Den här dagen har varit så seg att jag inte vet hur jag bäst kan beskriva det. En zombie är (troligen) mer närvarande tankemässigt än vad jag har varit. Händerna på tangentbordet vill inte lyda, fingrarna reagerar olika snabbt och bokstäverna kommer i fel ordning. Hade jag varit mer energisk hade jag blivit frustrerad, nu sitter jag bara här och funderar över hur lång tid det kommer att ta innan jag somnar sittandes här. Slutsatsen är i vilket fall som helst att jag knappast kommer att skriva mer här idag. Om det inte skulle bli så att jag kommer in i sjuttonde andningen det vill säga.

Genetiskt betingat

Jag har visst två favoritord, fascinerande (i olika böjningsformer) och ibland. Så just nu försöker jag fundera ut olika sätt att skriva på utan att använda just de orden. Det är lättare sagt än gjort. Å andra sidan är det väl det som är poängen med vanor, att de är svåra att bryta.

Min högra hand blir alltid väldigt kall när jag sitter vid datorn. Huruvida jag använder musen eller inte verkar inte spela någon roll vilket gör det hela än mer mystiskt och oförklarligt. Hade vänsterhanden blivit lika kall hade jag avfärdat det hela med att bordet är lite för högt och att blodtillförseln till fingrarna minskar av den anledningen, men det fungerar inte den här gången. Mina sfinktrar är helt enkelt inte anpassade till klimatet på denna lilla jordplätt som jag bor på och kallar mitt hem. Kanske är det en av anledningarna till att jag funderar på att emigrera söderut och då inte enbart för en kortare period utan mer som ett permanent tillstånd. Jag kommer dock sakna snön.

Lingvistik har alltid intresserat mig, inte som vetenskap egentligen utan för att det är otroligt att ord kan skapa så passionerade känslor hos folk. Jag känner igen mig, och har inte gemenskap alltid varit en mänsklig drivkraft? Att bläddra i en ordbok utan att söka efter något kanske låter trist, i paritet med att läsa i telefonkatalogen, men jag har aldrig haft något emot det. Nya ord är ofta kul att lära sig och att se hur vissa är logiska, andra fullkomligt obegripliga och ytterligare andra fantasitiskt vackra eller fula. Ord är som människor om man ska förklara det poetiskt. Eller kanske snarare göra en liknelse. Sak samma. Jag borde sluta låsa mig vid petitesser (jag har ingen aning om hur det stavas och eftersom jag aldrig läste franska har jag ingen hjälp från det hållet) som den där men detaljer har alltid fångat mig i sitt grepp. Många talar om att man ska se till helheten och det är jag bra på. I vissa fall. Ändå är det detaljerna som oftast får mig att minnas saker och ting, och som får mig att uppskatta konst och kultur (jag hatar mig själv lite för det här uttalandet) på riktigt.

Mina tankar är helt oordnade och ibland gör det att det blir svårt att skriva som jag skulle vilja, men det är en del av mig och jag antar att det kanske kommer förändras en dag. Men det blir inte idag och jag tänker inte lägga min själ i att få den förändringen att ske. Mina meningar håller på att bli lika hopplösa som de en gång var, men vad gör det egentligen? Det här är inte skrivet för att någon ska bedöma det. Det finns en del nya influenser och jag uppskattar variationen, men varför byta ett mot ett annat när man kan ha bägge? Variation är nog ändå nyckelordet. Åtminstone den här dagen.

Att skriva flera inlägg om dagen är inte så svårt trots allt, även om de inte blir så väl bearbetade men så var det heller aldrig idén. Kanske skulle jag ändå tona ner det, större kvantitet är inte nödvändigtvis bättre även om kvaliteten inte försämras. Jag känner mig bara lite tömd på både energi och idéer för närvarande, och mitt språk blir fruktansvärt lidande av det. Alla murar jag trodde att jag raserat har byggts upp igen och förstärkts. Jag gömmer mig bakom orden, inte undra på att jag älskar lingvistik.

Alltings omständlighet är överväldigande emellanåt.

Right

Förtjusning och fascination för mängder av saker är en balansgång. Det gäller att inte låta sig nedslås bara för att det finns så mycket fantastiskt som redan har gjorts, samtidigt behöver man ibland fascineras av allt vackert som finns runt omkring oss hela tiden. Alltså fungerar lagom-metoden. I teorin är det på det sättet, men ärligt, hur många tycker att livet vore glädjefyllt om man hela tiden skulle gå omkring och försöka få allt att bli lagom? Jag tror allt som oftast att jag tänker för mycket, men det är så jag är. Det är så jag vill leva mitt liv. Att tänka mindre vore att inte längre vara jag, om jag förändrar mig bara för att andra tycker att jag borde göra det. Oavsett om det är i all välmening för att de tror att jag kommer att bränna mitt ljus i båda ändarna, eller om det är för att de helt enkelt inte förstår. Det skrämmer mig att jag alltid tror så mycket mer på andra än vad jag tror på mig själv. Att jag tar åt mig så mycket mer än vad jag visar. Att jag egentligen aldrig kan tycka att någon annan har fel när det är mig de ger sig på. Det är som att något inom mig stängs av när det rör andras känslor och kommentarer rörande mig. Positiva saker kan jag aldrig ta till mig, jag är usel på att ta komplimanger vilket kanske låter sliskigt ödmjukt (eller hycklande) men det är ett problem. Jag tycker att jag gör fel, om någon ger mig en komplimang känns det närmast elakt att inte kunna ta emot den på ett ärligt sätt. Istället försöker jag svara och agera så som jag tror att man borde göra. Sådana gånger undrar jag om jag inte skulle ha gillat skådespeleri, men man behöver ingen scen för att kunna agera och det har jag utnyttjat. Om och om igen.

Vissa saker rörs upp emellanåt och just nu försöker jag förstå hur herr Efterklok kunde vara så komplex. Utan tvekan smart, smartare än vad jag insåg då, eller möjligen mer erfaren. Visare är kanske rätt sätt att beskriva det på. Mycket av det har visat sig i efterhand, men att jag skulle tillbringa månader med att fundera över samma ämnen bara för att inse hur kloka hans uttalanden var, det existerade inte i min värld. Jag saknar diskussionerna. Samtidigt fascineras jag av komplexiteten och njuter av avslutet. Bitterljuvt är nog ordet. När jag tänker tillbaka på allt jag fortfarande inte förstår börjar jag misstänka att det där var första gången jag pratade med en människa. På riktigt, utan alla extra lager. Jag blev beroende och abstinensen är svår att skaka av sig. Den har varat i månader och visar inga tecken på att mildras.

Det börjar bli dags för en vaknatt. Och ett liv i frihet. Ett liv där jag slutar hålla mig själv tillbaka.


Morgontrötta ögon

Ibland undrar jag om anledningen till att författare blir författare är att de är realistiska drömmare. Att inse att man har för många drömmar och idéer och att man aldrig kommer hinna genomföra dem men ändå inte deppa ihop utan låta andra leva ut dem. Genom ord och meningar som bygger upp nya liv och drömmar. Kanske vore det en möjlighet.

Jag fick just ett mail som överraskade mig ordentligt. När man tror att något är helt bortglömt och så dyker det helt plötsligt upp i inkorgen. Inte för att det var en negativ överraskning men inte heller var den lika positiv som den hade varit om den kommit tidigare. Då den inte hade varit en överraskning. Samtidigt gillar jag den bättre som så här, mer lättsam och inte i centrum för allt. Han är sig själv.

Kreation

Rastlöshet är en rätt skön känsla när den kommer vid en bra tidpunkt. Gör den inte det kan den vara enormt destruktiv i och med att den tar över allt annat och lämnar lite utrymme för andra känslor och människor. Men jag känner inte för att tala om saker på ett generellt sätt. Inte just nu. Det känns som att jag försöker inordna mig i någon annans system igen och det trivs jag inte med. Jag börjar se tydliga paralleller mellan vissa val jag gör och vad de gör med min kreativitet. Samtidigt verkar den sidan av mig hänga ihop med en destruktiv tendens. Kanske fungerar inte fullkomlig glädje tillsammans med kreativitet och självständighet. Inte i min värld. Lycka och lidande kan däremot gå hand i hand med det. Men ändå kan jag inte låta bli att undra vad lidande egentligen är. Jag antar att det är otroligt individuellt men ändå verkar man tala om det som en generell egenskap.

Ibland undrar jag över hur mycket man måste ifrågasätta och till vilken grad det är okej att bara flyta med. Jag börjar tro att det enda sättet att hitta min väg, mitt sätt att se på alltet, vore att bryta mig loss. Helt och hållet. Ändå känns det som att jag inte kan göra det ännu, att jag måste ha lite mer på fötterna, lite mer erfarenhet innan jag gör det. Samtidigt är det väl så som många före mig har tänkt, och sedan har de fastnat och aldrig fått det att bli av. Inte längre längtat efter det livet. Det gör kanske ingen större skillnad vid det laget men jag tror att det är något jag vill ha gjort. För att se att jag kan klara mig ändå, även om livet skulle ändra sig till en sådan grad. Jag vill ge mig själv totalt kreativt utrymme och tid.

En dröm, en dag. Kanske.

Rörande

Finns det något jag verkligen avskyr, något som får mig att spänna alla muskler i kroppen och bara vilja gråta och skrika, så är det krånglande rörsystem. Hemska ljud som skulle kallas gutturala om de kom ur en människomun. Aldrig har jag känt mig så klaustrofobisk som när de börjar låta. Slutet är nära.

Gemenskap

Midnattsmässa. Jag är inte extremt kyrklig av mig och det är sällan jag går på en mässa eller gudstjänst men midnattsmässan, eller änglamässan, missar jag helst inte. Dels är den ett skönt avslut på julaftonen och dels är den väldigt fin i sin traditionella stil. Normalt sett föredrar jag att gå till kyrkan när inget är på gång, eller på en konsert emellanåt, men just den här mässan har fångat mig. Så har det varit ända sedan första gången då jag gick av tvång under konfirmandtiden. Jag minns fortfarande hur jag kom tidigare eftersom min skjuts sjöng i kören och skulle vara där för att repa. Själv satt jag uppe på läktaren och hade tagit med mig CD-spelaren och lyssnade på min nya Metallica skiva. Jag hade på mig ett nytt par örhängen och halsband, ett set som jag fortfarande älskar. Det som fångade mig då var lugnet och öppenheten, alla är välkomna och det är avslappnat och gemytligt. Det går knappt att beskriva och ibland blir jag så frustrerad när jag pratar med ateister. Inte för att de inte tror men för att de vägrar lyssna eller acceptera. Det gäller inte alla men vissa. Jag tycker själv att det är upp till var och en om man tror, eller vad man tror på. Det är inte det som är det viktigaste. Att acceptera sådant är inga problem för mig, men att inte själv bli accepterad bara för att jag tror på något, det känns sårande.

Jag tror inte på en gubbe med långt skägg som lever på ett moln. Jag vet inte själv riktigt vad det är jag tror på men jag vet att jag tror och sedan får resten utvecklas därifrån. Att säga att jag tror på Gud känns inte fel, för vem kan säga vad Gud är? Varför tror alla att man följer bibeln till punkt och pricka bara för att man är kristen? Jag följer inget till punkt och pricka, skulle det ha varit meningen tror jag inte att jag skulle ha förmågan att tänka för mig själv, att ha ett sunt förnuft. Allt är relativt, allt kan tolkas på olika sätt. Det är själva idén om man frågar mig. Jag kan känna igen min tro i de flesta andra, buddhism likväl som naturreligionerna. Visst finns det skillnader också, men mycket av kärnan är densamma.

Min plan var inte att skriva ett religiöst inlägg, men vissa saker är svåra att styra och tankarna är en sådan sak.

Kola

Julen är min favorithögtid på året. Det har inget med presenter att göra, själva paketöppningen har jag alltid sett som något av en antiklimax även om jag älskar att leta julklappar till andra. Nej, det är allt runtomkring det som fascinerar mig. Alla som kommer hem över jul och träffas på stan, pysslet och lugnet, midnattsmässan i kyrkan, glädjen och skratten. Allt det tilltalar mig, framförallt för att folk känns mer kreativa än normalt. Runt jul är det okej att inte följa rutinerna, man kan vara lite galen utan att någon tittar snett på en. Det är otroligt befriande. Samtidigt finns alltid risken att man förväntas följa gamla mönster, men det har jag redan diskuterat till vansinne så jag tror att jag släpper ämnet. För den här gången.

Just nu känns det som att jag mestadels sover dygnet runt och även om jag inte gillar det (precis som jag ogillar förkylningen som orsakar det) så finns det ändå något jag uppskattar. Nämligen det att jag inte orkar ta itu med allt utan bara sitter och lutar mig tillbaka och för en gångs skull faktiskt vägrar ställa upp. Tidigare har jag alltid velat göra allt så jag har inte haft något behov av det, men det är skönt att se allt ur en ny vinkel. Och inse att jorden inte går under bara för att jag låter bli att göra något. Min risgrynsgröt står ändå på bordet, tack vare en vänlig mor, och familjen älskar mig. Ibland måste jag bara bli påmind om det, så att det inte bara är på det sättet i teorin utan även i praktiken.

Nästa jul skulle jag vilja tillbringa ensam, eller med någon vän. Utan krav, kanske också utan pynt och presenter. Bara att få gå omkring och njuta av julen, av människorna. Det är vad jag skulle önska mig. Därför tänker jag också försöka uppskatta den här julen som kan tänkas bli den sista jag firar hemma på ett tag. Jag älskar min familj. Jag älskar dem till vansinne, på gott och på ont.

Lump

Jag är en av de där personerna som antagligen inte kommer att börja plugga förrän jag är minst tjugofem. En som troligtvis inte blir klar förrän jag är runt trettiostrecket. Det stör mig en smula, men det är ju inte direkt som att jag kommer vara helt overksam under de där pluggfria åren. Tvärtom om jag får bestämma. Jag vet inte om det kommer bli som jag planerar, troligen inte eftersom det aldrig brukar sluta på det viset. Men det blir nog bra ändå. För om jag får bestämma kommer jag att ha hunnit med både det ena och det andra innan jag blir trettio. Jag börjar äntligen känna mig lite lugnare, överfallen av åldersnoja (snarare fobi) som jag varit de senaste veckorna. För att inte säga månaderna.

Det ser ut som att jag borde komma igång och träna ordentligt det kommande året. Och kolla upp vad mer jag kan komma att behöva göra för att förverkliga mina planer och idéer. Just nu har jag planer för de närmaste två (och ett halvt) åren och det känns skönt. Samtidigt oroar jag mig för att det inte ska gå ihop, och för att jag inte lämnar mycket plats för övriga influenser i mitt liv. Det finns saker jag skulle sakna om jag genomförde allt och frågan är om det är värt det. Eller om det vore bättre att bara försöka ta dagen som den kommer och låta planerna förbli idéer och inget mer.

Frihet & ödmjukhet

Tall har långa barr, gran har korta

Julen håller på att överfalla mig emellanåt. All stress och framförallt alla måsten. Det står för allt jag ogillar med traditioner men ändå älskar jag den. Det är bara utövandet som behöver förändras en smula för att passa mig. Men så är väl inte allt menat att passa alla heller och jag kan nog klara av ett par dagar varje år då andra får kuta runt och stressa upp även mig. Så länge de inte tvingar mig till att göra diverse saker jag inte själv vill. Sådant klarar jag bra på egen hand men ändå är det alltid så att om man väl har gjort något ett år, för att man då kände för det eller helt enkelt tyckte att det skulle vara lättare än att kämpa emot, så är det som att skriva på en kontrakt om att man i framtiden alltid ska göra detta. Hur mycket man än protesterar och klargör att man inte känner för det. Den destruktiva sidan av traditioner är en jag hoppas slippa föra vidare till omgivningen. Jag älskar vissa traditioner, under förutsättning att man behåller dem för att man vill och inte för att det har blivit ett måste. Julkort har blivit min uppgift och jag har inget emot det, tvärtom är det rätt intressant, men jag uppskattar inte när det helt enkelt förutsätts att jag ska skriva dem. Speciellt inte när de allra flesta av dem skickas till personer jag knappt har träffat. Det är när saker tas för givet och bara uppmärksammas om de inte utförs, och då är man helt plötsligt skyldig till en överträdelse av överenskommelsen man inte ens insett att man har ingått. Sällan kommer det så mycket positiv uppmärksamhet ur den sortens traditioner. Nu är mina föräldrar inte sådana. De tackar och uppmärksammar när man har utfört saker och ting men ändå kan det ibland kännas som att de gör det för att det blivit ett måste. Att tacket i sig själv förlorar värde och innebörd då det bara slängs ut i tomma luften, helt tanklöst. Som ett skott som avfyras utan mål eller mening, enbart för att det bör avfyras. Vilket slöseri med värdefull ammunition.

Inifrån och ut

Kanske skulle jag lösenordsskydda den här bloggen. Jag funderar över det med jämna mellanrum men det finns egentligen ingen större mening med det. Det är ingen större risk att någon trillar in på den av misstag, jag uppdaterar inte tillräckligt ofta för att hamna på någon sorts lista och jag lämnar inte ut den om jag själv någon gång kommenterar ett blogginlägg någonstans. Alltså borde det inte heller vara något problem att skydda den. Ändå känner jag att jag vill låta bli för tänk om någon faktiskt skulle hitta den av misstag och vilja läsa den? Även om det aldrig händer vill jag ändå att det ska vara möjligt. Det blir en öppen hemlighet. Troligen är det en av de största fördelarna med att det finns så många bloggar, det är enklare att få vara öppet anonym i mängden. Samtidigt är det allt svårare att hitta till de där bloggarna som man skulle vilja läsa, men som man ännu inte stött på. Sådana som inte är så stora men ändå så bra. De drunknar lätt i den allmänna bloggsvadan.

Jag funderar över relationer. Varför vi gör dem så svåra och komplexa när de egentligen skulle kunna vara väldigt enkla. Hur vi kräver och sätter upp regler trots att vi vill ha något helt naturligt och obundet. Jag tror att jag skulle vilja testa något nytt. Jag har inga speciella principer gällande något när det kommer till relationer, mer än att jag försöker undvika att såra någon. Monogami, öppet förhållande, polygami... Inget av det stör mig egentligen. Det har mer med situationen att göra. Med personerna. Jag tror på sätt och vis att ensamhet är det enda som fungerar för mig. Vänner är toppen men jag klarar inte riktigt av att dela min vardag med folk på det sättet. Jag vill ha det mer separerat, mer självständigt. Ett läge där man tar upp relationen där man slutade och inte hela tiden kräver bekräftelse av varandra. Där man själv avgör vad som blir känt och vad som förblir gömt.

I mångt och mycket är jag liberal och vill se mig själv som nytänkande och nyskapande. Samtidigt kan jag vara oerhört traditionell, mer än någon annan i min familj. Men det är inte för att jag vill ha saker på ett visst sätt, ett konstant sätt. Nej, det är för att jag vill hitta tillbaka till kärnan i något som jag tycker är viktigt. Åtminstone är det vad jag intalar mig. Jag är inte revolutionär. Inte på något intensivt, exploderande sätt även om jag ibland önskar att jag vore det. Som jag suktar efter revolten emellanåt. Kosta vad det kosta vill. Men jag är inte sådan. Jag är rationell och förnuftig och ser hellre till att förändringen blir permanent än en låga som hastigt förgås. Eller också är jag bara feg och trött. Kanske är jag allt det där.

Dokumentärer fascinerar mig. Speciellt de som handlar om människor, vare sig det handlar om historia eller nutid. Natur och djur kan också vara intressant men det är människor som fängslar mig. Kanske har det att göra med att jag aldrig riktigt har lyckats greppa det. Vad det är att vara människa. Eller också är det bara det att jag har ägnat hela mitt liv åt att studera och förtrollas av människan. Allt med henne intresserar mig. Kroppen, rörelserna, talet, tankarna, känslorna, valen. Allt. Det är det jag vill ägna mitt liv åt men jag vet inte hur jag ska lyckas med det. Inte ännu. Därför tänkte jag helt enkelt försöka ta det ett steg i taget och prova på olika sätt att se på människan. Vad jag sen slutar som, det vet nog inte ens gudarna.


Fazel Munzel

Jag fastnar i historier. Livsöden som sedan länge nästan helt glömts bort bara för att sedan väckas till liv och spridas genom världen. Det finns så många fantastiska människor. Det fanns så många fantastiska människor. Jag kan inte tro att liv bara försvinner när någon dör. Att allt bara upphör att existera och att det enda som återstår är historierna. Det måste vara något mer, speciellt när någon har levt ett så intensivt liv som vissa har gjort. Jag såg delar av en dokumentär om en kvinna som var brittisk spion stationerad som radiotelegrafist i Paris under andra världskriget då nazisterna ockuperade staden. Hon var ursprungligen av en gammal indisk sultansläkt och det verkade ha varit en av anledningarna till att man valt att göra dokumentären men själv fastnade jag mer för den person hon verkade ha varit. Så stark mitt i all oro och allt kaos. Klumpig och osäker i förväg under träningstiden men stark och listig som få under tiden i Paris, både före och efter tillfångatagandet. En kvinna som lyckas klara sig undan Gestapo mer än dubbelt så lång tid som förväntades av vem som än tog på sig uppdraget, en kvinna som fortsatte sända även efter att resten av nätverket tillfångatagits, en kvinna som efter sitt tillfångatagande krävde att få ta ett bad och genast försökte rymma ut genom fönstret. En sådan kvinna upphör inte bara att existera. Inte ens efter att hon skjutits i bakhuvudet efter upprepad tortyr i ett av historiens mest fruktade koncentrationsläger. Nu är jag sensationslysten men jag måste tro på det. Sådana personer, personer i allmänhet, försvinner inte bara. De måste finnas kvar på något sätt. Deras uppoffringar kan aldrig få vara förgäves.

Killing again

Det finns saker som utan förvarning vänder ens värld upp och ner. Sådana har de flesta träffat på. Sen finns det andra saker. Saker som visar att ens värld har varit upp och ner alltför länge och hjälper en att vända den rätt igen. En sådan sak stötte jag på idag och jag har fortfarande inte vant mig vid det nya perspektivet. Illamåendet jag aldrig har kunnat förklara riktigt börjar försvinna nu när blodet inte rusar till huvudet och ögonen kan arbeta utan extra-vändningen igen. Att det ska vara så svårt att se de hjulspår man själv har fastnat i även när man är på väg rakt mot ett stup. När ingen tanke finns på att gira för att man helt enkelt har glömt att det är möjligt.

Jag har inte lämnat mina gamla hjulspår helt men jag tror att jag har börjat. Om det är ett val jag har gjort tror jag att jag just har skapat en ny framtid. En som både är enklare och svårare än min gamla. Men mycket mer intressant. En framtid som kan passa mig och inte det jag som andra ser. Det är en av de saker som jag har kommit att älska med internet, att uppenbarelserna kan komma från alla håll och överfalla en när man minst anar det. För någon med min kunskapstörst är det en gudagåva och ett livselixir. Utan allt detta hade jag inte blivit jag. Inte sett allt jag velat, men ibland hatat att se. Inte drömt om allt jag drömmer om. De senaste dagarna har jag ständigt och jämt återkommit till denna enda mening: jag är ett neutrum. Dikter verkar ha satt sig på hjärnan och jag är på väg tillbaka samtidigt som jag ger mig in på obeträdd mark. Södergran hade sina intentioner på ett annat plan än jag men meningen förblir densamma. Det är det jag älskar med ord. De är bara ord formade av olika omständigheter. Alla är lika men ändå så olika i sin sammansättning. Precis som människor. Jag älskar ord. Jag börjar älska världen, eftersom den äntligen kan bli min målarduk istället för min bur. Den har aldrig varit annat men jag målade själv dit buren som hindrade mig. Sorg är att klippa sina egna vingar. Lycka att upptäcka att de växer ut igen.

Och då vet man att snart är det jul

Lagom är ett väldigt klokt, men också väldigt svårt ord i all sin enkelhet. Jag har aldrig varit mycket för det. Extrem åt antingen det ena eller det andra hållet, så beskrivs jag väl mest av de som känner mig allra bäst. Enligt andra är jag förnuftig. Förlåt mig om jag tvivlar, men en förnuftig människa skulle inte bete sig som jag gör just nu. Att aldrig inse sina begränsningar utan alltid försöka pressa all kraft ur sig, till den grad att den slutliga kollapsen är oundviklig i längden. Det är dags att göra något annat, hitta en ny ventil för allt detta. Men jag kan inte sluta, det är så skönt att känna sig levande. Även om det bara är för att motsatsen hela tiden stirrar mig i ansiktet.

Jag berättar fortfarande för lite. Bryr mig för mycket men visar det sällan. Den som kom på att det skulle vara en manlig egenskap att ha svårt att visa känslor såg inte till hela bilden. Generellt sett skulle jag påstå att skillnaden är att kvinnor berättar om känslor som de upplever att de borde känna, sällan om alla de uppriktiga känslorna. Så det innebär att även om fler ord används blir det inte mycket mer sagt. Det stämmer förstås inte in på alla. Det finns det inget som gör och det är därför jag i allmänhet ogillar generaliseringar av det slaget. De är slående ovetenskapliga för att vara något som är så frekvent använt inom vetenskapsvärlden.

Nu flödar jag ut i allt möjligt och omöjligt. Jag är rädd och vill helst undvika orsaken till det, då erbjuder den allmänna svadan en flyktväg. Och jag tar den. Varje gång. En dag kanske jag kan möta det som gör mig så förlamad av rädsla att jag spänner hela min kropp i flyktberedskap. Men idag är inte den dagen. Musklerna får plågas ännu en dag.

Luft

De enklaste och bästa lösningarna på ett problem är ibland de kortsiktiga. Även om man gärna vill se en lösning som fungerar i det långa loppet är det svårt att ta tag i det ordentligt om man inte orkar med den närmaste framtiden. Då kanske steg för steg är rätt metod. Jag tror att jag börjar med det i det här fallet. Annars kommer jag att bli galen. Och värst av allt - jag kommer att bli otrevlig, en person som jag inte vill vara och helst inte vill kännas vid. Att bli galen stör mig inte så mycket, om man definierar galen som annorlunda och inte som komplett och totalt världsfrånvänd. Även om tanken är lockande så skulle det nog inte vara så trevligt i praktiken. Ännu ett fall av missledande nedsvärtad romantik.

Handledsbihanget fortsätter att påminna mig om livet, om det jag verkligen uppskattade. Och det är så nära nu, varför inte göra det? Men jag är rädd att förstöra det, och då också de fina minnena. Uppvaknandet och känslan av att vara jag. För första gången på länge. Utan människor som kände mig men som ändå förstod mig bättre än någon annan. Kommer jag våga åka tillbaka, eller ska jag hitta nya tempel? Troligen både och. Det behöver inte bli detsamma, borde inte bli detsamma. Det är inte det jag vill ha. Jag vill ha allt, jag behöver inget.

Är det jag som gjort fel, eller är det jag som felats emot? Måste jag alltid vara den som hittar en ny kind att offra, är det aldrig nog? Kan jag aldrig accepteras utan att känna mig som tagen på nåder under en kort period? Varför ska allt bestämmas så, varför bryr jag mig så? Är det underligt att jag är rädd för mig sjäv, för andra, när det är detta jag har vant mig vid? När det här är det som blivit normen, där värdet bestäms av andra. Utan onda avsikter men ändå så nerbrytande.


Javisst gör det ont...

Det är underligt hur lätt positivt kan bli negativt. Och tvärtom. Samtidigt är det upplyftande, och skrämmande, hur obeständigt allting är. Inget förblir detsamma, varken människor eller platser. Jag är inget större fan av dikten, min lillasyster var alltid mer förtjust i hennes verk än jag vilket i och för sig inte betyder så mycket. Det r näst intill omöjligt att försöka jämföra känslojup på det sättet men jag tror ändå att hennes skriverier aldrig riktigt passade mig. Trots det finner jag ständigt att jag går tillbaka till den där meningen. Jag har aldrig studerat helheten, sett till den verkliga innebörden eller liknande. Jag hittar min egen mening med det och jag trivs med det. Det sorgliga är dock att jag kanske hade läst henne, och även uppskattat hennes sidor, om jag inte hade sett andra göra det. Något vackert blir tråkigt och ointressant när det blir för intressant, för hypat och omtalat. Det är ingen ny upptäckt, vi har väl alltid velat ha det unika, det begränsade som bara är tillgängligt eller känt av ett fåtal. Ändå uppskattar vi stora klädeskedjor och liknande, folk bär H&M och inreder med IKEA över hela världen och då är det okej. Vi behöver samhörigheten precis som det unika, det speciella. Jag undrar hur mycket jag tyckt illa om bara för att jag är anti själva hypen runt det, hur mycket som varit befogat och hur mycket jag har missat på grund av mina förutfattade meningar. Som inte ens baserats på objektet överhuvudtaget. Och hur mycket jag har upptäckt bara för att jag varit anti någon annans ogillande. Allt har flera sidor, inget är så enkelt. Eller så svårt.


Tuck it in

Jag undrar hur jag ska göra. Hur blir man den person man egentligen är? Den man vill vara? Att vara sig själv är egentligen omöjligt. Jaget är i ständig förändring, alltid växande och aldrig statiskt. Hade inte ordet dynamisk varit så överutnyttjat hade jag troligen använt det mer. För det beskriver mycket av livet. Allt balanserar och förändras hela tiden. Inget står stilla. Kanske är det därför vi ibland har så svårt att släppa taget. Vi är rädda för att allt ska gå för fort om vi inte har något att hålla oss fast i. Men det finns inget att greppa eftersom allt ändå rör sig.

Ibland känner jag mig som ett stort svart hål som slukar allt. Inte på något negativt sätt. Jag tar bara in allt i högre grad än normalt och noterar det istället för att bara låta det passera obemärkt förbi. Allt är vackert. Allt är förgängligt. Allt är levande. Till och med döden.

Inner light

Jag tror att jag har en idé. Men den här gången kommer det att bli svårt att genomföra det utan att såra någon. Jag vill göra något jag egentligen inte behöver, och kanske inte heller borde göra. Därför behöver jag ett svepskäl. En anledning. Eller kanske är det just det jag behöver ge upp, att bara göra det ändå, oberoende av hur andra påverkas. Jag tror att jag letar efter mig själv och jag vill göra det så här. Utan något, utan det mesta. Bara jag och världen. Jag vill lära mig att se bortom det andra, att fokusera på allt som finns. Allt som människor är. Men hur ska jag våga? Jag är trött på att vara välartad och välordnad när allt är en storm inuti. Det är dags att sluta kväva lågan och istället låta den flamma upp för att se om den överlever och hittar sitt eget bränsle. Jag mår bäst när jag mår sämst. När jag är levande inifrån och ut.


Fascination

Det finns något med framtiden som oroar mig. Allt. Logiskt sett skulle jag säga att det är hälsosamt att tänka rationellt, realistiskt. Problemet är att jag inte riktigt fungerar på det sättet. Inte för tillfället. Istället oroar jag mig över vad mina val kommer att leda till. Det finns mycket jag vill göra, men jag vågar inte hoppa på en utbildning eftersom jag är rädd för att jag sen kommer att stå där arbetslös med studieskulder bara för att jag valt yrke efter intresse och inte framtidsprognoser. Samtidigt inser jag hur fel det skulle vara, för mig, att välja ett yrke enbart på grund av dess goda framtidsutsikter. Jag misslyckas sällan med något som intresserar mig, så varför skulle mitt framtida yrke vara annorlunda? Säkerhet och trygghet, det är sånt jag saknar. Att alltid oroa sig över framtiden är ett klassiskt sätt att missa nuet. Som är rätt bra med tanke på omständigheterna. Jag har mycket jag älskar. Jag skulle kunna intressera mig för det mesta men jag vill göra något kreativt. Inte nödvändigtvis helt igenom kreativt, men med en sådan inriktning. Att fastna med pappersarbete är min mardröm. Beroende på vad för sorts papper det är givetvis. Uträkningar och liknande stör mig inte, men formulär och bestämda mallar irriterar mig om det inte är jag som själv har bestämt mig för att hålla mig till dem. Finanskrisen i stort stör mig inte, mer än att jag inser hur sårbara de flesta av oss är, men oron inför framtiden påverkar mig verkligen. Det är nu jag ska tänka stort, och samtidigt smart. Det är nu jag ska drömma och kasta mig ut i livet och hitta mina egna vägar och äventyr. Inte sitta inne och bita mig i läppen medan jag spänner käken till en stelnad betongskulptur.

Jag borde inse att jag klarar av saker och ting bättre än jag tror. Annars kommer jag att få ett väldigt tungt liv. Och det vill väl ingen ha? Martyrskap har jag sett nog av. Det är en av de saker som jag hellre dör än förvandlas till. Det och dement. För att vara någon som inte anser sig frukta döden är jag hemskt rädd för dess följeslagare. För allt som innebär en förminskning av livet utan att vara döden själv. Jag undrar bara hur bra jag kan bli. Till vilken grad jag kan lyckas. Och om jag någonsin vågar försöka, eller bara låter det förbli en drömsk tanke. Benknotorna och musklerna börjar långsamt röra sig under den tunna hudhinnan och jag sitter fascinerad och låter mina fingrar vandra över dem. Konsten är underskönt destruktiv i sin konstruktivitet.

Saint-Saëns

Det finns något så vackert i klassisk musik. När den sjungs bara några meter ifrån den plats där man tillfälligt befinner sig. En hård kyrkbänk och de obehag den medför trotsas för att få höra dessa toner ömsom sväva, ömsom slå mot trumhinnorna. Det finns potential och det är så skönt att höra den. Innan det har gjorts perfekt och hyllats in absurdum. Jag känner mig bildad. Ibland alltför väl. Speciellt när jag hör hur jag själv låter. Hur jag känner och hör skillnaderna och kan beskriva dem. Jag är märkt av min mors intresse. Som har blivit även mitt. Men på ett annat sätt. Jag börjar uppskatta det enkla allt mer. Vägen är fortfarande lång. Jag har ännu inte lärt mig tycka om det som inte är perfekt. Jag klankar ner på det. Men i hemlighet uppskattar jag det. Det som ger mod.

Nu börjar jag låta alltför kulturell. Det är inte enkelt längre. Inte rakt. Inte älskat. Bara förfinat på ytan för att dölja bristen på substans. På kärlek. På säkerhet.

Iskall högerhand

Jag börjar tröttna på det här. Att känna mig tvingad att komma på något. Just nu har jag en hög med julkort som väntar på att bli skrivna och det är lika bra att jag tar itu med det eftersom antivirusprogrammet ändå håller på att göra mig galen. Men först måste jag skriva till familjen som jag skulle vilja träffa men inte kan. Om jag inte ändrar mig. Varför är jag så fruktansvärt velig? Jag äcklar mig själv.

Utför, sprint, gevär

Jag vet inte var den här dagen tog vägen. Mycket skidor. Lite läsning. Annars inget. Förrutom funderingar över hur jag ska författa mitt mail. Jag vill ha det men ändå inte. Just nu vill jag så mycket. Mest av allt att få gå in i mig själv. Bara bekymra mig om det och ingen annan. Att få ut det som ligger och gror. Det som jag tror kan bli något fantastiskt. Om jag bara vågar ge det chansen. Det kan vara så störande när man känner sig uppfylld av en önskan och tror sig ha förmågan att göra den till verklighet men inte har modet. Jag är svag när jag är stark. Jag är stark när jag är svag. Jag behöver mig själv.

Snön

Den här dagen har flugit förbi. Sockerchock, nya (favorit?)jeans och sköna tröjor är en del av det. Annars är mitt ointresse för shopping lite överraskande. Fel. Inte ointresse, bara förståelse för att jag faktiskt inte behöver det mesta av det. Jag vill ha speciella ting omkring mig. Det finns mycket vackert men mer som jag kan göra vackert. Jag behöver något nytt. Ett nytt ställe. En ny start. Men jag kommer att sakna en del. Vädret idag. De snötyngda grenarna och skiftande himlen. Snön. Men inte slasket, skottningen och ryggvärken som tär mig sönder och samman.

Tävlingsbidrag

Theréze har en tävling i sin blogg där man kan vinna en Kodak digitalkamera så jag tänkte att jag självklart måste vara med!




Jag har alltid gillat att fota, och eftersom typen som skulle sälja sin digitala systemkamera till mig verkar ha fått kalla fötter och är omöjlig att få tag på vore det toppen om jag kunde vinna den här kameran istället. Jag har så många idéer till bilder jag vill ta, men min kompaktkamera verkar vara på väg att gå sönder. Bilderna blir korniga och underliga när man väl ser dem på datorn och jag höll på att gå i bitar när jag såg det. Jag behöver kunna fota. Idag var ljuset exempelvis perfekt. Hade jag bott längre norröver hade jag antagligen fått se norrsken. Men nu gör jag inte det. Istället hade jag en starkt neon-aprikosfärgad (det låter hemskt men var förtrollande) måne som syntes hela dagen, en lågt stående sol och en himmel som skiftade i kallt blå-lila-rosa. Samtidigt var granarnas grenar snötyngda, träden som blixtfrusna, fast i ett ögonblicks rörelse och marken alldeles vit. Det hade varit något väl värt att fota och en dag ska jag göra det också. När jag har en kamera som lyckas förmedla snöns skönhet och totala närvaro. En som inte grumlar allt och får det att se smutsigt och förvrängt ut.

Jag kommer antagligen att fortsätta använda kameran. Bilderna blir trots allt intressanta men inte längre vackra på samma sätt. De blir mer utmanande och förvridna. Men ändå intressanta. Jag behöver bara en kamera som kan klara av att ta vanliga bilder också. Om inte min skulle återhämta sig.


Jag trodde

Jag trodde att jag hade bestämt mig för vad jag skulle göra nästa år. Jag var säker igår. Hade skrivit ut papper och frågat rätt personer. Sen kom mailet imorse. Som en tornado i mina tankar och välordnade papper. Mitt Bewerbungsformular ligger utspritt överallt och tankarna går i alla riktningar. Hur ska man kunna hitta rätt när det finns så många sätt? Kan det bli fel eller är det bara att våga? De är så söta men jag kommer nog att tacka nej. Vad är det jag behöver i mitt liv? Vem är jag och vem vill jag bli? Jag vill träffa någon som förstår igen. Det finns så många som hävdar att de gör det. Låtsas lyssna. Tror kanske själva att de gör det. Men de hör inte. Inte mig. Inte det jag vill säga som kräver mer än ord.

Jag önskar att jag aldrig upplevt det. Timmar av samtal men ändå ordlös kommunikation. Att vi var där bägge två utan att ha bestämt det. Att vi båda kände på oss att det skulle vara så. Det skulle inte vara detsamma idag. Det är inte honom jag saknar. Det är känslan. När allt var så rätt. Det var samma sak men kortare med henne. Hon finns kvar och är fortfarande lika dyrbar. Jag säger det inte till henne tillräckligt ofta. Vi går upp i vardagen. I alltet. Och glömmer oss själva i stormens öga. Hon är fantastisk men vet inte om det. Hon är så mycket. Jag vill aldrig släppa taget. Samtidigt vill jag inte förlora tron. Inte se verkligheten. Jag vill ha henne som i drömmen. Orörd av oron. Egoistiskt av mig men jag älskar henne. På sätt och vis.

Kanske är det dem man måste släppa först. De älskade. De man kände sig hemma med direkt. Hur kunde jag missa dem så länge? Hur kan jag leva utan dem? Hur kan jag leva med dem? Jag vill ha dem bägge kvar. Bevarade i vår tid. Jag är falsk. Jag vill inte ha dem. Jag vill ha bilden av dem. Stunden med dem. Ögonblicken som passerade och lämnade mig flämtande efter luft. Jag vill drunka i det igen. Bland den brinnande lavendeln.

Till Eriks hjälp

Ingen dålig dag. Mer ordning på schemat, saker som sker snabbare än beräknat och en hel del fynd. Eller något sånt. Second hand shopping är farligt när man är på det humöret men nu har jag nog ordnat en julklapp eller två. Och ett tiotal till mig själv. Men ska man vara egoistisk så ska man. Jag älskar de där affärerna. Det är nog en av de saker jag trots allt kommer att sakna. Kanske flyttar jag tillbaka en vacker dag. Kanske inte.

Jag känner mig pysslig och samtidigt ids jag inte starta upp något. Miljarder idéer men noll aktioner kort sagt. Imorgon blir kanske en bättre dag för det. När jag inte sitter i mina älskade trasiga jeans som snart avslöjar mer än de döljer. Varför skulle jag tvunget falla för en modell som bara fanns en begränsad tidsperiod? Alla mina favoriter går i bitar. Kängorna likså. Som jag älskar. Helhjärtat.

Jag börjar känna mig som en modebloggare snart. Inte underligt med tanke på hur mycket tid jag tillbringar på deras bloggar. Men ändå. Mode intresserar mig egentligen inte särskilt mycket. Kläder gör det dock. Och foto. Alltså är mode inte så illa eftersom det är en lättåtkomlig kombination. Elle ligger och väntar på mig. Tillsammans med ett kuvert från Tyskland. Spännande värre. Jag gissar dock på ett julkort eftersom jag vet vem avsändaren är. Hjärtat slog dock några extra slag när jag såg "Luftpost". Tänk om. Men handstilen var fel. För prydlig. Men det är riktigt kul ändå. Och oväntat. Jag borde kolla när sista dagen för att posta julkort till utlandet är... Och skriva de som ska inom Sverige med (16/12). Skriva till fingrarna blöder. För det mesta blir det tvärtom. Tills jag hållit så hårt och så länge i pennan att blodet nästan inte når ut i fingertopparna. Alla har vi våra egenheter. Kullen på mitt högra långfinger avslöjar en av mina.

Röd tråd

Från bestämdhet till osäkerhet. Hela livet verkar vara som att försöka hålla balansen på en sytråd tre våningar ovanför marken. Det känns ändå bättre nu. Färre alternativ. Men jag måste lära mig se vad jag själv vill. Annars kommer jag snart att verkligen gå under. Hur kan det vara så svårt att förstå att andras liv inte kretsar runt mig? Att folk inte bryr sig om mina val någon längre stund, så länge jag klarar mig och mår bra? Kommer jag någonsin att våga satsa, även om jag vet att det kan innebära att misslyckas?

Det finns någon jag vill prata med. Som kanske kan förstå. Eller åtminstone lyssna och vara närvarande som ingen annan. Ostörd av omgivningen. Men han är långt borta. Både fysiskt och i tanken. Jag undrar ofta om han hade rätt. Eller om det bara är något jag intalar mig för att jag inte vill se det som ännu ett "tänk om". Jag undrar om jag på så sätt fick ta över hans lidande och ångest. Att han lämnade över det till mig som inte kan skaka det av mig. Medan han själv återvände till sitt vanliga liv igen. Han var ingen förälskelse. Han var ingen kärlek. Han var sig själv. Han lät mig vara mig själv.

I jobbiga stunder inbillar jag mig att det hade varit bättre om jag aldrig träffat honom. Aldrig släppt fram mitt riktiga jag. Aldrig blivit accepterad för det. För nu är det så tungt att hela tiden inse att alla spelar. Bara för att det är en vana. För att de är upptagna. Jag saknar råheten. Jag undrar om jag någonsin kan släppa det. Jag tror att jag har vuxit mycket. Mognat mycket. Blivit mer ödmjuk. Mer sårbar. Samtidigt mer frustrerad över hur litet mitt liv har blivit. Blir det bättre om jag bryter upp och påbörjar något nytt? Jag älskar den jag kan bli. Men hatar den jag riskerar att bli om jag inte ser upp. Jag är redan på väg dit. Min feghet och osäkerhet leder vägen. Jag tror att jag har det i mig. Men vågar jag pröva vingarna? Att hoppa från sytråden på tredje våningen och se om jag kan flyga. Det är kanske enda sättet att testa friheten.

Jag känner livet

Den lidande konstnären i all ära. Jag har stått vid sidolinjen alltför länge för att göra samma misstag. Martyrskap är sällan lika glamoröst som det framställs. Saken är nog bara att försöka hitta sin egen balans. Ta till vara på det man älskar och uppskattar. Rädslan för att misslyckas borde inte finnas där men det gör den. Kanske är det bara att acceptera och gå vidare. De jag beundrar mest har aldrig blivit de där stora konstnärerna. De kända människorna i rampljuset. De är fantastiska ändå, i all sin närvaro. I sin övertygelse. I sina tankar och aktioner. Om jag blir som dem har jag inget att frukta. Så varför tvekar jag då? Jag vill inte ha ett liv i konstant mediabevakning. Jag vill bara göra det jag älskar. Men jag är rädd för att inse vad det innebär. Rädd för att andra inte ska förstå. Inte ska tycka om det jag älskar mest. Vad är jag?

Med bestämdhet

Jag tror att jag har bestämt mig. Det är dags. Nu ska jag bara få det att fungera. Och kolla upp vad som händer om det inte gör det. Det kommer antagligen att bli hemskt tungt med många ångestfyllda nätter. Men det har det alltid varit. Det är då jag är som bäst. Som lyckligast. Och det är sorgligt i sig.

I am one who never settles for plan A unless I have at least five separate back up plans. Tough to come up with them but hey, everyone have their quirks.

Neither have I wings to fly

There's so much greatness out there. In here. Sometimes it really takes my breath away. One day I might not recover. Is it possible to die from it?

I never understood that film before. How he filmed the plastic bag swirling around in the air and was completely captivated by its beauty. Now I do. That simple beauty is threatening to kill me and I have no defence to put up. Maybe it's the best death of all. When beauty makes you cry your soul out you know it's real. The question is, am I?

Some things aren't built to last



Some things aren't built to last. Others seem to break but hold for eternity. Which one is life?

Shoe contest



Check the contest, and even more importantly the blog itself, out at
pensareancora.blogspot.com

I don't know whether it's a SATC-syndrome or simply an effect of the whole www-revolution but shoes really do seem to be the thing. I know it's been said that women have always loved shoes but it's never been true to this extent, at least not for people living in smaller cities such as myself, so there's yet one more thing to be grateful about when talking about the internet. Though I wonder if I'd been able to avoid it anyhow considering my grandparents' interest in shoes... I still wonder how my parents managed to become such none-fanatics when it comes to shoes. My mum still hasn't gotten over the shoe shopping in Stockholm last year, claiming my sister and I could sense a shoe sale from several blocks away. How great it would be if that was the case...

Btw, considering the contest/blog is in English I thought I might as well do the whole post in English. It's rather refreshing trying to write in a new language, maybe I should try doing it more often!

Vacillating

Jag undrar hur mycket jag håller på att förstöra den här gången. Om det går att undvika eller om jag redan har trillat dit. Jag kan bli lycklig varsomhelst. Ha vilket jobb som helst. Allt det och ändå känna mig tillfreds. Men inte såhär. Mitt i allt. Samtidigt utanför allt. Jag klarar inte av känslan av det. Att ständigt vänta på att livet ska börja när det egentligen rusar förbi utanför fönstret. Det finns så mycket som gör mig glad att jag vill gråta av sorg. Så mycket överallt. Hur i helvete ska man kunna leva?

Psykiskt störd isbjörn. Det stämmer nog bättre än han själv trodde.


Levande

Det är inte underligt att det kan kännas så tungt att starta upp något nytt. När man väl är motiverad och intresserad finner man helt plötsligt att det står en betongmur framför näsan på en. Alltid ska det vara så många formulär, referenser och liknande som kommer in i bilden. Bara mängden papper kan göra mig förvirrad, och det är inte lite med tanke på att jag alltid omger mig med böcker och papper av alla möjliga slag.

En fantastisk skiva är i alla fall beställd och hur jobbigt pappersarbete än är ska jag försöka ta mig igenom det och samtidigt börja på ett nytt stickningsprojekt och en ny bok.

Mycket annat orkar jag inte med att skriva ikväll. Kinesiskan överraskade mig positivt och El Sistema fick mig nästan att börja gråta över alltings fantastiska möjligheter. Det är dags att jag tar tillvara på mig själv. Jag har en historia som snurrar i tankarna och lindar in sig i bomull. Kanske kommer den snart att ta steget ut till ord på ett papper eller så stannar den gömd, blyg och växande. Melodin är på väg tillbaka och ljudet fortplantar sig genom hela mig. Jag har aldrig förr insett hur mycket jag älskar det. Det är en del av mig.

Ego sum ego


Schack matt

Så sitter jag här som korsordsassistent. Och givetvis är det inte de enkla korsorden vi (läs: min mor) sysselsätter sig med. Därför tillbringar jag tiden med att söka efter olika schackmästare, simpelkort (vilket för övrigt är en sorts tråd använd med tegel och murbruk...). Lyckligtvis är jag inte ensam om att vara helt vilsen i schacktermernas förlovade ocean så vi hankar oss fram med varandra som livbojar.

Jag känner mig ovanligt uppåt idag, antagligen hög på mat. Eller på sömnbrist. Det är inte ofta jag vaknar vid halv sju nuförtiden men idag skulle det såklart ske. Bara för att jag bestämt mig för att baka och då ville vara utvilad. Men så är det nog inte helt normalt att inte kunna lägga ifrån sig hjärnpussel på kvällen utan sitta och fundera på hur många gånger man måste flytta fyra ostar mellan tre bord om man inte får vända på deras storleksordning. Och detta vid tvåtiden. Så det kanske inte är normalt men det är djävulskt skönt att kunna göra det för det är så jag det bara kan bli. Att sitta halva nätterna med mattetal som inte vill släppa greppet om hjärnan utan istället berövar den på dess eftersuktade sömn. Jag älskar det. Sen lyckades jag baka mitt saffransbröd också men ugnen är ett monster som aldrig levererar lagom gräddade bullar utan alltid spottar ut antingen degknyten eller kolbullar. Jag hoppas att de är goda ändå, för degen jäste i vilket fall som helst som den skulle, eller snarare mer än den skulle... Kanske är det där med 37 graders tanken bara till för att folk inte ska hamna för lågt eller högt i temperatur för varje gång jag är noggrann slutar det med att jag får en deg som jäser helt ohämmat och är närmast omöjlig att arbeta med eftersom den snabbt tappar vilken form jag än ger den. Definitivt ett i-landsproblem.

Gårdagens inlägg, som egentligen var en kommentar till en annan bloggares inlägg, fick mig att tänka vidare. Själv har jag svårt för det där med att man ska göra det mesta av dagen och, i sann orsakslös rebell-anda, leva som att det inte fanns någon morgondag samtidigt som man drömmer som om man skulle leva för evigt. Det stressar mig att tänka så. Inte alltid, men ofta. Jag vill prestera hela tiden och uppfylla mina drömmar på studs. Därför gör jag precis motsatsen till idén bakom allt. Jag tar absolut inte tillvara på dagen eftersom jag lever i morgondagen, eller snarare i en möjlig morgondag. Det är skönt att dagdrömma men jag skulle behöva mer verklighetskontakt emellanåt. Jag behöver veta att allt inte måste hända just nu, att jag har tid att göra allt jag vill och inte behöver stressa. Annars glömmer jag att leva.

Svar

Jag är inte säker på att det finns ett svar överhuvudtaget. Ju mer jag vänder och vrider på det, desto mer känner jag att det är just det som är idén. Att livet handlar om att kämpa för att hitta en mening, en väg någonstans. Det finns så många man beundrar för att de har så många planer och även genomför dem. Men det finns minst lika många som jag beundrar för att de helt enkelt verkar älska sina liv, för att de gör något som jag skulle påstå att de verkade menade att göra. Det behöver inte alls vara något spektakulärt utan något väldigt enkelt som de började med av en slump men sedan fortsatte med. Jag är själv en planernas person men jag älskar att se hur folk på något sätt hittar sin väg av en slump för även om jag kanske inte tror på ödet som helhetsförklaring så gillar jag tanken på att det finns något man är menad för. Sen är väl frågan vad framgång är. Jag sitter just nu och funderar över hur mycket jag är villig att ge upp och vad det skulle ge mig i slutänden och vet efter så många timmar fortfarande inte vad som vore rätt val. Så jag misstänker att det inte finns något. Vad man än gör kommer det antagligen att fungera på ett bra sätt ändå eftersom det egentligen inte finns någon motsats till framgång så länge man inte ger upp helt. Vad man än gör, stannar kvar eller åker, så får man unika erfarenheter som man på ett eller annat sätt får nytta av. Så egentligen är väl svaret att man måste hitta modet att gå sin egen väg, om man sedan väljer den av en slump eller genom medveten planering. Det är en flervalsfråga med bara korrekta alternativ. Om man bara kunde sluta se på sig själv så som man tror att andra skulle se på en så skulle det kanske vara mycket lättare. Men vi skulle nog få en sämre förståelse för andra om slutade med det. Jag tar hellre min oro, mina drömmar och all osäkerhet som följer med dem än får ett liv där allt flyter på obehindrat. De erfarenheter allt detta ger är det som jag tycker utvecklar en mest och som gör det mycket lättare att försöka förstå andra och för mig är det mer värt än alla resor i världen. Jag älskar känslan av att plötsligt känna sig totalt närvarande i nuet, då man känner sig så levande att varje intryck rusar mot en i hundra knyck. Jag tror dock att jag kanske aldrig skulle ha förstått den känslan om jag inte hade alla mina funderingar och osäkerhet så jag kan inte ångra dem, hur mycket de än har skadat mig emellanåt. Livet är till för att levas så det man behöver göra är väl att lista ut vad det innebär att leva. Det är antagligen olika saker för olika personer men det är väl just det som är tjusningen med det hela. Men nu borde jag sluta för jag har redan låtit som en självhjälpsbok för alltför lång tid.

Halka

Ibland känns allt väldigt hopplöst när man återfaller i gamla vanor som man trott sig ha brutit för gott. Men perfektionist kommer jag alltid att vara och jag hatar att bli sen och behöva stressa. När jag hellre riskerar hälsan än blir sen är det något fel men det går bara inte att låta bli. Nu är alla delarna skrivna så det är bara praktiken som måste sätta sig. Vilket den skulle göra om jag bara slutade tänka och oroa mig. Jag kan det egentligen, bara jag känner efter och lugnar mig. Allt behöver inte bli perfekt på första försöket men jag ska förstå tanken bakom det.

Jag börjar tro att allt ändå kan komma att lösa sig. Jag måste bara avsluta inaktiviteten och sätta igång med något.



På vägen mellan dröm och verklighet.

Nu borde jag försöka slappna av. Jag har gjort allt möjligt idag inklusive insett att detta är en dag jag borde försöka komma ihåg. Särskilt i framtiden när jag längtar tillbaka till snön. Ett levande minne av hur jag runt två-tretiden på onsdagen den tredje December gick ut för att skotta vatten och slask. Hur ryggen och armarna skrek efter bara några få skyffeltag och hur långsamt det gick eftersom varje decimeter slask var fasansfullt tung. Hur vattnet läckte in genom mina super-gore-tex kängor på bara någon minut och hur det bara gick att välja mellan att bli blöt och kall om händerna genom vantarna eller blöt och kall om händerna utan vantar. Jag valde det senare. Men det jag hoppas minnas bäst är hur jag, orättvist egentligen, hatade plogbilen och att vi bodde på den sida av vägen som får störst karm eftersom de tar oss först. Jag älskar snön och nu när ljusstakarna och julstjärnan är uppsatta längtar jag efter mörkret och släcker ner varje lampa som stör deras vackra sken. Men lika fast hatar jag slasket som går igenom alla skor och som döljer den förrädiska halkan som kan förstöra även de bästas jul. Det går igenom märg och ben och lämnar mina kinder lika våta och spåriga som vägarna.


Take everything from the inside

Hur många människor går runt och lever ett liv de inte älskar? Vad innebär det egentligen att älska sitt liv? Är det att ha någon att dela det med, att känna sig fri eller att arbeta med något man tycker är viktigt? Jag har ingen aning och just idag längtar jag tillbaka så fruktansvärt mycket att det är som att jag slits itu inifrån. Hade jag aldrig åkt dit hade jag kanske aldrig börjat tänka såhär. Vore det bättre att leva omedveten eller är sanningen alltid det ultimata? Jag tror inte att jag skulle vilja göra det ogjort men det gör så ont. Är det det här som är att vara levande? Eller lever jag bara ut lidandet i brist på annat? Allt i mitt liv är frågetecken. Det finns inget jag kan göra och inget jag inte kan göra. Hur kan mitt liv ha krympt och blivit för litet under bara två veckor? Efter så många år borde det ta längre tid, men nu är allt annorlunda. Det är som att försöka åla tillbaka i sitt gamla förtorkade skinn innan det nya har läkt klart. Det gör ont.

Jag behöver mitt eget liv. Jag behöver känslan och energin. Jag behöver åka tillbaka. Om jag inte gör det kommer jag snart att göra något mycket dumt som jag antagligen kommer att ångra i resten av mitt liv. Men jag vet inte om det går att undvika. Hur mycket det än kommer att såra allt jag älskar.



Hur många broar jag än bränner kommer den här alltid att förbli hel. Det måste den. Annars kommer jag att kollapsa.

Jag önskar att insidan skulle vara vår utsida. Att såren inuti syns ut så att folk förstår. Jag kämpar hellre än ömkas. Allt är bättre än falskhet. Till och med ensamhet.

Besatt

Ju äldre jag blir, desto bättre förstår jag uttrycket "inte se skogen för alla träd". Men jag tror att jag antagligen tolkar det mer eller mindre rätt beroende på situationen. Just nu har jag precis insett att jag verkligen har stångat huvudet i väggen helt i onödan igen. Jag får dessa fixa idéer och allt som oftast inser jag inte själv att de är just det, besattheter. Onödiga och oftast bekymmersamma sådana. Som det här med jobb. Jag har grottat ner mig totalt i detta att det ska vara så svårt att få ett jobb. Ändå behöver jag egentligen inget jobb. Vad jag behöver är däremot lite bättre självkänsla och i det här fallet självinsikt... Hur kommer det sig att jag är så bra på att se mina negativa sidor att jag missar både de bra och även dessa saker som är enkelt att åtgärda bara man funderar över dem på rätt sätt. Visst vore det bra med ett jobb, en inkomst, en sysselsättning. Men jag bor hemma och har inga större utgifter så jag klarar mig nog ändå även om det kan vara jobbigare.

Jag tror att det som stör mig är hur andra skulle kunna tänkas se på mig, på det här. Och vad som stör mig än mer är att jag stör mig på att de kan tänkas störa sig på det... Egentligen har jag väl alltid tänkt att jag antingen ska utbilda mig eller att jag ska skapa mitt eget jobb. Jag funkar bäst om jag själv får styra och arbeta med min egen idé, men vissa yrken kan jag tänka mig att ha ändå. Även om jag får jobba underställd andra, vilket är väldigt sannolikt med tanke på vilka yrken jag funderar på. Världen ligger verkligen helt öppen och jag vet att jag kan bli riktigt bra på nästan vad som helst, det är sån jag är och sån jag alltid har varit. Ändå håller jag på att fastna i den grå vardagssörjan som jag så länge har svurit att jag aldrig ska bli en del av. Bara för att jag inte tror på min egen förmåga. Hur smart är det? Sorgligt nog tror jag att det är väldigt vanligt och jag undrar hur många fantastiska människor man har missat på grund av det. Men man kan vara lycklig var som helst. Även i den grå vardagssörjan. Och så länge de lyckades bli lyckliga på något sätt var det nog värt det. Trots allt.